Indruk maken op jouw vegan vriendin? Zo doe je dat.
Is je vriendin of vriend vegan en wil je die graag verassen met een lekkere burger? dan is dit het recept wat je nodig hebt!
Ooit gedacht dat een rosé gebakken burger met spek vegan zou kunnen zijn? Het kan! Zet je tanden in deze vegan burger met knapperig vegan Spek en gesmolten kaas. Het bewijs dat je als vleesliefhebber helemaal niets meer hoeft te laten schieten.
INGREDIËNTEN
- 40 gram (4 plakken) De Vegetarische Slager speck
- 4 vegan burgerbroodjes
- 4 plakjes vegan cheddar kaas
- 4 el vegan boter of margarine
- 2 el vegan mayonaise
- 1/2 krop botersla
- 16 plakjes augurk
- 2 tomaten
- 1 rode ui
INGREDIËNTEN BURGER
2 kleine zoete aardappelen (ca. 300 gr)
zout
1 blik kidneybonen (ca. 250 g uitlekgewicht)
1 kleine rode ui
2 teentjes knoflook
1 el sojasaus
1 tl komijnpoeder
30 g panko
cayennepeper
peper
3 el koolzaadolie
zout
1 blik kidneybonen (ca. 250 g uitlekgewicht)
1 kleine rode ui
2 teentjes knoflook
1 el sojasaus
1 tl komijnpoeder
30 g panko
cayennepeper
peper
3 el koolzaadolie
BEREIDEN
- Voor de burgers: was de zoete aardappelen. Leg ze in een pan, giet er water bij tot ze onder staan en voeg 1 theelepel zout toe. Zet de pan op het fornuis, leg het deksel erop en kook de zoete aardappelen op gemiddelde temperatuur in 30-35 minuten gaar. Giet ze af en laat ze 10 minuten uitdampen.
- Giet intussen de bonen af in een zeef, spoel ze af en laat ze uitlekken. Pel de zoete aardappelen en snijd ze in stukjes. Pel de ui en de teentjes knoflook en snijd ze een beetje kleiner. Doe aardappelen, bonen, ui, knoflook, sojasaus en komijnpoeder in een mengkom en pureer dit met de staafmixer. Voeg de panko toe en kneed het mengsel met de hand. Breng dit op smaak af met 1-2 snufjes cayennepeper, zout en peper. Vorm met vochtige handen vier platte burgers (diameter ca. 9 centimeter) van het mengsel.
- Verhit de olie in een grote koekenpan en bak hierin de burgers aan beide kanten in ongeveer 5 minuten krokant goudbruin. Haal ze uit de pan en houd ze warm op een bord. Haal de koekenpan van het fornuis en zet die apart. Je hebt de pan later nog nodig.
- Snijd de tomaten in plakjes en de ui in ringen.
- Zet een pan op middelhoog vuur en bak het Spek met de rest van de vegan boter aan beide kanten 5 minuten krokant. Draai regelmatig. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Bak de uienringen in het achtergebleven spek-bakvet voor 2 minuten. Bestrooi met een beetje peper.
- Beleg de bodem van de broodjes met vegan mayonaise, sla, een burger, plakjes vegan spek, plakjes tomaat, augurk en garneer met gebakken ui. Bedek met de bovenkant van de broodjes
- Smullen maar!